Friday, April 11, 2008

Σαιν-Ζιστ: "οι αυστηρές αρετές δημιουργούν τα απάνθρωπα ήθη"

Στο μέτωπο της ζωής σου ρίχνεις σφαίρες ασάφειας και αναδεικνύεις στα μαύρα μέτωπά μας την αυθάδεια του έρωτά μας κι Εσύ άφατε δικαστή του σώματος που δε μας δίνεις λίγη απ΄την ανερμάτιστη σοφία Σου και μας κυλάς σε βούρκους από ανέσεις αποσυνδέοντας την πραγματικότητα απ'τη ζωή κι ενώ ξέρεις τις ασύρματες παραλλαγές της ύπαρξής μας τις αφήνεις μετέωρες.

Χρειάζεται ένας διασυρμός της κράσης μας για να φτάσουμε έρποντας σε μια ηθική που να νικάει την αυστηρή αρετή με το σπαθί της ενότητας των ανθρωπίνων αδυναμιών που τόσο δυνατές αποδεικνύονται ώστε επιστήμες να εξελίσσονται για να συνειδητοποιούν προοδευτικά την ανεπάρκεια τους να δώσουν λύση.

Κι όμως όλοι μπορούν να λύσουν τα δεσμά τους όσο δε χρειάζεται λογική για να αγαπάμε παρά μόνο να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια και να μην αποστρέφουμε το βλέμμα αντικρίζοντας με θάρρος και ψυχή την άλλη ψυχή όταν η δειλία είναι το διαβατήριο για την αποξένωση και την απομόνωση της αυτοέκφρασης μας στους 4 τείχους του τεχνητού πολιτισμού μας.

4 comments:

Madame de la Luna said...

Αισθάνομαι ότι το πρόβλημα δημιουργείται απ' τη στιγμή που μπερδεύουμε την Ηθική με την υλική υπόσταση μας. Σαν να απαγορεύουμε τις φυσικές λειτουργίες του σώματος, επειδή τάχα αυτές εμποδίζουν απ' το να πετύχουμε τα υψηλά και τα ωραία για τα οποία η Εκκλησία, το Κράτος, το Σχολείο μας "προετοιμάζουν", αγνοώντας όμως κατα βάθος, ότι όλοι οι θεσμοί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα έχει πει πολύ ωραία ο Φουκώ στην τρίτομη "Ιστορία της Σεξουαλικότητας".

Ο επίλογος μου άρεσε πολύ. Δύσκολο να σε δεχτεί κανείς όπως ακριβώς είσαι. Νομίζω ότι όλοι ψάχνουν ένα παραμύθι πίσω απο κάθε βλέμμα...

Madame de la Luna said...

Ξέχασα γμτ! Έχεις και πρόσκληση για υπερρεαλιστικό ερωτηματολόγιο, αν κάνεις κέφι. Εσύ κρίνε! Φιλιά.

Unknown said...

...και μετά την καταιγίδα, σα νιώθεις εκείνη τη γλυκιά ανατριχίλα που κάνει το κορμί να τρέμει, μόνο σαν δεις μάτια που μιλούν στης ψυχής σου τα βάθη μπορείς να νιώσεις ζεστασιά...

...μα συνήθως ψάχνεις απαντήσεις στ' άστρα κι αυτά κοιτώντας σου γελούν...

Φιλιά βρόχινα...

Ανέστης Μ. said...

@madame de la luna
Εποικοδομητική η παρέμβασή σου. Δυστυχώς όμως, ο πουριτανισμός "ευδοκιμεί" σε πολιτισμούς ενοχής όπως οι σημερινοί.

@νεράιδα της βροχής
αυτά τα βλέμματα τα ζεστά είναι τόσο σημαντικά.. Όπως ακριβώς το έκφρασες. Δε θα προσθέσω τπτ.