Thursday, March 20, 2008

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

.....Συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, δάσκαλος ασύγκριτος και ένας από τους δύο-τρεις μεγάλους κινηματογραφιστές του κόσμου. Ασχολήθηκε πολύ βαθιά με το άτομο και βρήκε το κοινό εκείνο σημείο της απελπισίας που προκάλεσε την καθολική ταύτιση με τους ηρωές του. Δε δίστασε να μεταδώσει σε όλες τις μορφές το ερωτικό, το ψυχολογικό, το κοινωνικό πρόβλημα. Η κωμωδία, το δράμα, το μεσαιωνικό μυστήριο, η ψυχολογική ανάλυση, η βιογραφία, το θεατρικό παιχνίδι, τίποτα δεν του φάνηκε δύσκολο.
Ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί την κύρια έγνοιά του: «Αυτό που για μένα έχει την περισσότερη σημασία στη ζωή, είναι η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με έναν άλλον άνθρωπο. Αν κατορθώσουμε να επιτύχουμε αυτό το πρώτο βήμα προς την επικοινωνία, την κατανόηση, την αγάπη, τότε σωθήκαμε».
Ο Μπεργκμαν στα γυρίσματα της ταινίας «άγριες φράουλες»

Από σήμερα και για 6 μέρες στον κινηματογράφο Δαναός (Λ.Κηφισίας, Πανόρμου) γίνεται απ'το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» σε συνεργασία με την πρεσβεία Σουηδίας αφιέρωμα στο Σουηδό σκηνοθέτη. 22 ταινίες του θα προβληθούν με 6 ευρώ αντίτιμο η κάθε μία. O μεγάλος κινηματογραφιστής της ανθρώπινης ψυχής έφυγε μόλις πέρυσι από τη ζωή, πλήρης ημερών.

«Πάντοτε τον θαύμαζα και εύχομαι να γινόμουν εξίσου καλός σκηνοθέτης με αυτόν, αλλά ξέρω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο με κάνει να αισθάνομαι ένοχος!»
Στίβεν Σπίλμπεργκ

«Ίσως ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης από την εφεύρεση της κινηματογραφικής μηχανής». Γούντι Άλεν

πηγές: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η τριλογία της σιωπής (εκδόσεις γαλαξία)
www.cinemag.gr


9 comments:

Anonymous said...

Αν σκεφτείς πόσο πονάμε στη ζωή μας μόνο και μόνο για να βρούμε έναν και μόνο ανθρωπο να επικοινωνήσουμε αληθινά, καταλαβαίνεις πόσο δύναμη έχουν αυτά τα λόγια. Μια ζωή για έναν μόνο άνθρωπο κι αυτό δύσκολο...

Madame de la Luna said...

Μια επιπλέον ευχάριστη είδηση για όλους εμάς, είναι ότι το περιοδικό «Σινεμά» εξασφάλισε 15 ταινίες του Μπέργκμαν, οπότε... χαράς Ευάγγέλια! Καλημέρα Ανέστη. Ελπίζω να έχει ήλιο στο "νησί" σου...

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) said...

Λατρεμένος ο Μπέργκμαν. Το παλιό βιβλιαράκι του Γαλαξία πολύτιμο, εγώ έχω κι άλλο ένα, με την ¨Εβδομη Σφραγίδα και τις Αγριοφράουλες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, εδώ στη θεσσαλονίκη τα Seven έχουν φέρει και τα DVD για ενοικίαση, κάπου θα υπάρχουν και στην Αθήνα.

Καλό Σ_Κ
Σ;-)

Ανέστης Μ. said...

@freedula
Ακριβώς έτσι είναι. Και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως έχει βρεθεί.. Μόνο να πιστεύουμε μπορούμε.
@madame de la luna
Πολύ χρήσιμο το νέο.. Προσωπικά πολύ δύσκολα θα μου ξεφύγουν αυτά τα dvd:) Αν κ ήδη είδα το πάθος και την ώρα του λύκου στο δαναός!
@μιλτιάδης θαλασσινός(μαύρος γάτος)
Σε κοντινά μου βίντεο κλάμπ δε βρήκα τπτ πάντως. Το βιβλιαράκι είναι όντως αξιόλογο. Μακάρι να είχα και το άλλο που αναφέρεις..!

Xνούδι said...

Eγώ θα πω απλά, πως περιμένω να σε ακούσω με πολύ πολύ χαρά.
Καλησπέρες Ανέστη.

Από Μηχανής Θεός said...

Μια καλησπέρα πέρασα να πω, και ας σεβαστώ με την σιωπή μου τον Μπέργκμαν..

Ανέστης Μ. said...

@χνούδι
Σ’ευχαριστώ, κι εγώ το ελπίζω γιατί το λαπτοπ μου δε με βοηθάει πολύ τελευταία! Μάλλον θα μετακομίσω και θα γίνει κανονικά η εκπομπή πάντως.
Κι εγώ ανυπομονώ να σ’ακούσω πάντως την πέμπτη, μιας και την προηγούμενη δε σε πρόλαβα

@από μηχανής θεός
Καλώς σε ξαναβρίσκω.. Η σιωπή είναι άλλωστε και κυρίαρχο μοτίβο στον μπέργκμαν, με πολύ έντονα βλέμματα να την διαπερνούν.. Σε χαιρετώ

pandiony said...

καλημέρα Ανέστη,
ψάχνοντας τον ορισμό της απλότητας σκάνταψα στο blog σου απαλά, σα να ξάπλωσα για λίγα λεπτά στην καρέκλα αγκαλιά του εξομοιοτή σου. ίχνος αδρεναλίνης με έκανε περίφανη και θέλησα να πώ «γειά χαρά».

Ανέστης Μ. said...

"Γειά χαρά" pandiony.. Και καλώς σε βρίσκω στα ηλεκτρονικά λημέρια μου! Πολύ όμορφα τα λόγια σου.. Κι εγώ πέρασα απ'το δικό σου μπλογκ και ομολογώ ότι παρασύρθηκα να διαβάζω τα ευαίσθητα ποιήματά σου..
Σε χαιρετώ.