Saturday, March 8, 2008

Gustave Moreau

«Ο μεγάλος μοναχικός της οδού La Rochefoucauld, εκείνος που, κι αν παραμερίσουμε τις άλλες του χάρες, έφερε στο αποκορύφωμα την δύναμη της υποβολής και του οποίου η στάση σαν ανθρώπου και στοχαστή -μέσα στην εποχή της επιδειξιομανίας που ζούμε- πρέπει να θεωρείται πρότυπο αξιοπρέπειας». (Αντρέ Μπρετόν)

7 comments:

Madame de la Luna said...

Α, τι ωραία που έφτιαξες κι αυτό το blog. Καλορίζικο! Καλημέρα γαλάζια...

Ανέστης Μ. said...

Madame de la luna, καλώς όρισες στο νεογέννητο ιστολόγιό μου! Προτιμάω μάλλον να διαχειρίζομαι μόνος μου ένα μπλογκ κι έτσι δημιουργήθηκε το παρόν.
Ελπίζω πως θα το εμπλουτίζω με τον καιρό με τα κατάλληλα ερεθίσματα για διεγερτικά σχόλια...
Καλημέρα σου.. :)

Από Μηχανής Θεός said...

Ο μεγάλος μοναχικός... Η Σέμελη και ο Δίας... Υποβολή... Ο δραματικά διασωθείς Διόνυσος... Η αξιοπρέπεια...
Το ερέθισμα?

Όταν πάθη "θεϊκά", αρχέγονα εισβάλλουν στο είναι, από χρόνια προσκεκλημένα, τότε η ζάλη της ΘΕΑσης ίλλιγγο παραπλάνησης προκαλεί. Υποβολής έργα σκοτεινά την ύβρη επιφέρουν. Αντίθεση στην καλοδεχούμενη προσδόκιμη Υποβολή έκστασης, που συνειδητοποιημένα αποκαλύπτει τα μη συνείδητα. Διονύσου μύστες. Πρέπει το Άξιον.
Μοναχικά; Εν μέρει...

Ερέθισμα υπέροχο!
Καλησπέρες και καλή [δυναμική] αρχή!

Xνούδι said...

και δεν υπάρχει τπτ πιο ενδιαφέρον από έναν διεγερμένο εγκέφαλο του ενός (δια) χειριστή.

Ανέστης Μ. said...

@από μηχανής θεός
Μεστά μίλησες, το ερέθισμα τελικά μικρό κι αν είναι μπορει κ προκαλεί εκρηκτικές πνευματικές αντιδράσεις. Σ’ευχαριστώ.Την καλησπέρα μου.

@χνούδι
Ο μοναχικός εγκέφαλος εν εγρηγόρσει είναι ικανός να παράγει θαύματα διανοητικά. Το βλέπω και το θαυμάζω σε πολλούς συνοδοιπόρους όπως εσύ.
Καλές βόλτες(μέρες πού’ναι)!

Antoine said...

O Gustave Moreau ήταν πραγματικά ένας εμπνευσμένος ζωγράφος ο οποίος ηγήθηκε του κινήματος του Συμβολισμού. Αν και απομακρύνθηκε από το στεγνό νεοκλασικισμό της Γαλλίας του 19ου αιώνα, η γαλλική κοινωνία δεν τον απέρριψε από τη θέση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Σε χαιρετώ...

Ανέστης Μ. said...

antoine,
καλώς σε βρίσκω. Ανήκει σίγουρα στους 10 μεγαλύτερους ζωγράφους o Moreau.. Δεν είναι τυχαίο πως μαθητής του ήταν μεταξύ άλλων και ο Matisse ενώ επηρέασε τον Dali. Θεωρήθηκε πρόδρομος του σουρεαλισμού επειδή πίστευε μόνο στην πραγματικότητα των συναισθημάτων. Ο Breton λέει επίσης γι’αυτόν: «η ιδιοφυία του Gustave Moreau συνίσταται στο ότι ανέστησε μυθικά όντα (τέρατα, ήρωες και νεράιδες) αποδίδοντάς τους όλη τη μαγική τους δύναμη»